Kalastus oppiaineena Mikkolan yhtenäiskoululla

Vantaan Mikkolan yhtenäiskoululla käynnistyi syksyllä 2013 opetusohjelmaan hyväksytty valinnaiskurssi jonka aiheena oli kalastus. Yläkoulun 7. ja 8. luokkalaisille tarjottu kurssi oli menestys niin oppilaiden, opettajien kuin vanhempien keskuudessa. Kurssin opetussuunnitelma ja opetusmateriaalit ovat myös muiden peruskoulujen käytössä, joten nyt on hyvä hetki innostaa nuoria reippaan ulkoilmaharrastuksen ja -kansalaistaidon pariin.Rehtorin tuki takana

Mikkolan koulun rehtori Merja Kuokka halusi koulun valinnaisainekursseihin uudenlaista tuulta. Hän ehdotti, että kursseissa voisi ottaa huomioon enemmän opettajan omia kiinnostuksen kohteita ja laatia niiden pohjalta mielekkäitä kursseja. Tämän idean innoittamana Petri Nordlund ja Jari Hatakka päättivät järjestää koulun ensimmäisen kalastuskurssin. Kurssin järjestäminen sai hyvän vastaanoton myös muilta kalastuksen parissa toimivilta tahoilta.


Ensimmäinen opetusohjelman mukainen kalastuskurssi

Kurssille pääsi neljätoista innokasta kalamiehen alkua. Useimmilla osallistujilla oli jonkinlaista kokemusta kalastuksesta, mutta mukaan lähti myös muutama vasta-alkaja. Tytöt ilmeisesti päättivät näin aluksi tarkkailla, miten äijien käy. Kurssi alkoi kahdella opetussessiolla, joiden aikana perehdyttiin solmujen tekemiseen, onkilaitteen valmistukseen ja heittokalastukseen.


Kenttäjakso opettaa käytännön taitoja

Kurssiin sisältyi kaksi kenttäjaksoa. Ensin suunta oli Keravanjoelle onkireissulle. Mukaan oli lupautunut myös SVK:n (Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusjärjestö) Kalakummi Mikko ”Peltsi” Peltola kertomaan perhokalastuksesta. Lisäksi SVK:sta saatiin mukaan myös onginnan ja jigauksen opastajia. Perhokalastus oli lähes kaikille tuntematon laji, joten siitä saatiin hieno lisäkokemus kurssin päätteeksi. Aluksi tosin oppilaat katselivat silmät pyöreinä ihmetyksestä, kun Peltsi vispasi perhoa, mutta päivän aikana kaikki oppilaat onnistuivat saamaan jonkinlaisia heittoja aikaan. Onkirastilla Keravanjoesta nousi muutamia särkikalalajeja kurssilaisten tunnistettavaksi ja ihmeteltäväksi.Aktiivipäivä vesillä

Kurssi huipentui kalastuspäivään Sipoon saaristossa toisella kenttäjaksolla. Kurssilaiset kokoontuivat Vuosaaren satamaan, josta lähdettiin kolmella veneellä liikkeelle, joista yksi saatiin käyttöön Vantaan kaupungin nuorisopalvelulta. Oppilaiden malttamaton innostus oli käsin kosketeltavaa, kun saaressa koottiin heittosettejä kuntoon, solmittiin perukkeita ja kuunneltiin ohjeita. Puolet kurssilaista nousi veneeseen ja lähtivät parin tunnin jigireissulle; samalla toinen puoli oppilaista kalasteli rannalta. Veneiden palatessa rantaan säntäsi innostuneita kavereita kyselemään saaliin määrää ja kokoa. Ahvenet ja hauet aiheuttivat ihailua, mutta myös uhoa suuremmasta saaliista!

”Voivatko koulun eväät olla tällaiset?”, oli pääkysymys evästauon aikana. Keittiövastaava Jani Turunen oli kattanut ”kevyen” kenttälounaan, joka maistui hyvin ja katosi nopeasti, sillä toisella ryhmällä oli jo kiire jigaamaan. Toinenkin ryhmä onnistui mainiosti ja Sipoon reissun saldona oli mukava määrä ahvenia sekä muutama hauki. Päivä sai ansiokkaan lopetuksen, kun oppilaiden saalis fileoitiin ja samalla perehdytti kurssin yhteen teemaan eli saaliin kunnioittamiseen.


Palaute

”Ihan ykköskurssi!”


”Tuleeks jatkokurssi?”


”Saaks tän valita uudelleen?”


”Voisko tästä tehdä pitkän valinnaisen?”


”Tää voittaa pelaamisen!


Tällaisia kommentteja oppilaat antoivat kurssipalautteessaan. Opettajien näkökulmasta oli mahtavaa opettaa omaa harrastusta ja nähdä miten reippaita kavereita monet oikeasti ovat. Hienoa on myös kuulla käytävällä huuto: ”Hei ope, kato millasen kalan sain viikonloppuna!” ja tämän jälkeen ihailla saaliskuvia, joita lapsi ylpeänä esittelee.


Kiinnostuitko?

Voisiko Sinun koulussasi opetussuunnitelmaan sisältyä kalastusta?

Mikkolan koulun kalastuskurssin valmis opetussuunnitelma ja oppimateriaalit ovat myös muiden koulujen käytössä. Materiaalien ja välineiden jakelusta vastaa Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusjärjestö (SVK). SVK järjestää mahdollisuuksien mukaan myös muuta apua ja opetusta paikallisjärjestöjensä ja kalakummiensa kautta.


Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusjärjestön (http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/) yhteyshenkilöt tähän kouluprojektiin liittyen ovat:


Kalatalouskonsulentti Marcus Wikström puh. 045 110 2126 s-posti: marcus.wikstrom(at)vapaa-ajankalastaja.fi


Kalatalouskonsulentti Olli Saari puh. 050 339 4660 s-posti: olli.saari(at)vapaa-ajankalastaja.fi

112 views