DJI_0475.jpg

Kierrätä ja tee hyvää

Nyt on mahdollista tuoda omat käyttämättömät tai vialliset vieheesi Motonet-myymälöissä oleviin kierrätyslaatikoihin, mistä ne toimitetaan kunnostettavaksi Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) kerhotoimijoiden osaaviin käsiin. Vieheet saavat uudet terävät VMC-koukut ja vieheet puhdistetaan tulevia nuoria käyttäjiä varten. Tämän jälkeen lahjoitamme vieheet nuorille tulevaisuuden kalastajille SVK:n toiminnan kautta - kierrättämällä vieheille pidempi elinkaari!

YHTEISTYÖSSÄ

motonet.jpeg
MicrosoftTeams-image (13).png
MicrosoftTeams-image (14).png
Nyt mukaan – kierrätyskampanja Motonet-kaupoissa kesäkuusta elokuuhun

Uistinten keräys toteutetaan kesäkuukausien (kesä-elokuu) aikana, jonka jälkeen uistimet toimitetaan paikallisille kalastuskerhoille kunnostettavaksi. Kunnostusten jälkeen SVK:n seuratoiminta toimittaa vieheet niitä tarvitseville nuorille.

 

Kampanja perustuu pitkälti ihmisten hyvätahtoisuuteen ja lahjoittamisen tuomaan mielihyvään. Uistinten lahjoittaminen on kalastajille loppujen lopuksi pieni teko, mutta lahjoitusten vastaanottajille se voi olla hyvinkin merkityksellinen.

MicrosoftTeams-image (11).png
Tue uusia kalastajia kierrättämisen kautta - tietoa hankkeen taustasta

Kalastaminen on ainutlaatuinen harrastus ja joillekin jopa ammatti. Keskeinen osa kalastamisesta liittyy luontoon ja siitä nauttimiseen. Toisaalta kalastuksella on usein myös merkittäviä sosiaalisia vaikutuksia, kun ihmiset kerääntyvät yhteen nauttiakseen toistensa seurasta ja myös kalastuksen tuomasta jännityksestä.

Suomessa on paljon nuoria, joilla ei ole taloudellisesti mahdollista toteuttaa rakasta harrastustaan. Toisaalta maassamme on paljon kalastajia, joilla on runsaasti ylimääräisiä ja käyttämättömäksi jääneitä käyttökelpoisia vieheitä. Kampanjan tavoitteena on luoda kanava, jota kautta kalastajat voivat keskitetysti tuoda vieheensä kunnostettavaksi ja lahjoitettavaksi niitä tarvitseville nuorille kalastajalupauksille.

old lures

Kampanjan keskeisenä kantavana teemana on vastuullisuus. Pyrimme kampanjan avulla antamaan lisätietoa kalastajille vieheiden kierrätysmahdollisuuksista ja niiden oikeaoppisista hävittämistavoista, mikäli kierrättäminen ei ole enää mahdollista. Kuten jo todettua, pyrimme kampanjan kautta myös tukemaan niitä kalastajia, joilla ei välttämättä ole taloudellisesti mahdollisuuksia harrastuksensa aloittamiseen tai jatkamiseen. Haluamme kampanjan avulla mahdollistaa heille hienojen kokemusten saamisen kauniissa Suomen luonnossa.

Idea kampanjalle syntyi vuoden 2020 loppupuolella, ja sitä alettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan tarkemmin vuoden 2021 alkupuolella. Uistinten kierrätyskampanja toteutetaan nyt ensimmäisen kerran eikä tiedossamme ole, että vastaavanlaisia kampanjoita olisi näin suuressa mittakaavassa tehty aikaisemmin Suomessa. Haluamme testata kampanjan konseptia ja mahdollisen onnistumisen myötä toteuttaa samanlaisia kampanjoita myös tulevina vuosina. Toivomme tietenkin, että kalastajat ympäri Suomea aktivoituisivat ja saisimme paljon käytettyjä vieheitä uuteen kotiin innokkaille nuorille kalastajille.

 
Ohjeistuksia uistinten hävittämisestä Suomessa 
MicrosoftTeams-image (13) copy.png
Vaaput
  • Vaaput koostuvat tyypillisesti puisesta tai muovisesta rungosta, metallipainoista ja metallikoukuista

  • Mikäli mahdollista, irrota koukut vaapusta ja toimita ne metallin kierrätykseen

  • Vaappu käsitellään Suomessa sekajätteenä, jolloin se tyypillisesti päätyy energiahyödynnykseen eli polttoon

MicrosoftTeams-image (14) copy.png
Metalliuistimet
  • Metalliuistimet koostuvat metallisesta rungosta ja koukuista

  • Metalliuistimet tulee lajitella metallijätteisiin

MicrosoftTeams-image (15).png
Jigit
  • Jigit koostuvat tyypillisesti metallisesta jigipainosta (jossa on usein koukku) ja muovirungosta (esimerkiksi PVC:tä) 

  • Metallinen jigipaino lajitellaan metallijätteisiin

  • Muovirunko käsitellään sekajätteenä, jolloin se päätyy poltettavaksi 

  • Muovirungon (esim. PVC) kierrättäminen on myös mahdollista erillisten kampanjoiden kautta